BLOGG

Vad händer på Kronholm Consulting?

Anti-Jante

4 september 2020 

Tur och skicklighet

Mitt allra första eventuppdrag gjorde jag under min sista praktik när jag studerade Chef- och Entreprenörskap inom servicenäringen. Jag hade turen att få agera projektledare för Oskarshamns Framtidsdagar. Som tur vad med trygg stöttning från väldigt kunniga personer då jag både var "ung", oerfaren och osäker. Vid invigningen av Framtidsdagarna planterade vi ett Anit-Jante träd, och det är något jag försöker bära med mig. Att släppa vår svenska jantelag. Jag vill själv säga att jag fortfarande är ödmjuk, och jag hoppas att de som känner mig kan intyga på det, fast det betyder ju inte att man för den skull behöver förminska sig själv och det man gör.


Häromdagen dök det upp en gammal kollega i mitt Facebookflöde. En otroligt duktigt driven kollega som jag ser upp till och har lärt mig mycket av, och jag inser att jag har jobbat i eventbranschen i mer än halva mitt arbetsliv nu. Hennes budskap var att hon fortfarande står till arbetsmarknadens förfogande. Jag kände att jag har en sådan enorm tur att jag har ett jobb att gå till varenda dag. Eller vänta nu, backa ett steg. Det är väl inte bara tur?

Jag vill faktiskt säga att det även handlar om skicklighet och en stor portion jävlarinamma. Jag ägnade ändå hela min "föräldraledighet" åt att hålla igång mitt företag. Li-Anna fick hänga med på både arbetsmöten och genomförande. Jag hade lagt upp en plan som skulle ge företaget en lagom nivå nu i höst, och pang så kommer Corona som ett knytnävslag i magen och stänger ner hela min bransch. Men vad ska man göra?

Jag kan inte bara bryta ihop och gråta. Eller jo, sambon där hemma har nog både fått höra några arga ramsor och sett tårar, men efter det måste man resa sig upp och gå vidare. Hitta nya, kreativa lösningar. Sen ska dessa lösningar presenteras och förankras, vilket inte heller alltid är det lättaste. Att få redan uppskrämda aktörer att förstå vad jag menar när jag tjatar på om digitala och hybridevent. Ibland får jag nästan stånga mig blodigt och vrida mig både ut och in åtskilliga gånger. Men nu sitter jag ändå här, när hela evenemangsbraschen står i princip still, med jobb upp över öronen, vilket gör att jag både fått ta in samarbetshjälp och nya kollegor. Det är bannemig inte bara tur. Därför stäcker jag på mig lite extra idag, ger mig en ordenlig klapp på axeln och viftas bort jantelagen ännu en gång.


Trevlig helg!

En sovande liten Li-Anna på möte, Skåne Epameets yngsta crewmedlem och Anti-Janteträdet i Oskarshamn!

Ödets ironi

26 januari 2021

En inte så lugn vinter i alla fall

Visst måste det vara ödes ironi som spelar in när det senaste blogginlägget som skevs den 16 oktober(!) handlade om lugnare tider. Efter det small det till och det har varit så mycket att göra att bloggen har blivit lidande. Dels har vi nu lanserat Tidsresebyrån! Den först digitala resan i vår historia är redan igång och den första fysiska resan ligger uppe till försäljning. Ni kommer få veta mer om den inom snar framtid.


Vi har även implementerat vårt nya event managementssytem så att vi nu kan erbjuda proffsiga tekniska lösningar från början till slut. Vi ser att det är fler och fler som nu lite smått börjar våga blicka framåt mot fysiska event igen.


Under tiden har Kronholm Consulting breddat sin repotoar något och vi är nu även med och utformar och utbildar i nya arbetssätt och digitala lösningar, väligt spännande!

Lugnare tider

16 oktober 2020 

Offensiv eller defensiv - hur ska man tänka?

Så här mitt i en pandemi går det inte att titta på tidigare erfarenheter. Det är ingen som vet hur man ska agera och vad som är rätt eller fel.

Å ena sidan har regeringen mer eller mindre satt näringsförbud på hela vår bransch och hotar nu med att låta det ligga så långt som ett år framöver. Å andra sidan är det nu man ska testa nya vägar och nya idéer. Inga är så förlåtande som i dessa tider.


Då är ju så frågan, hur ska jag göra?

Jag är en av de få lyckligt lottade som har täckning för 100% av min tid så långt som till sommaren i alla fall. Jag har också sådan tur att det varken är risktagande eller oövergripligt. Ska jag då sitta lugnt i båten och rida ut strormen, eller är det nu jag ska testa alla mina nya innovativa idéer?


Entreprenören i mig säger givetvis att satsa på idéerna. Medan mamma och själen i mig säger passa på att njut av lugnet, passa på att vara med familjen och passa på att hämta krafter för när det här väl är över kommer ett omåttligt behov av att få träffas säkert igen att finnas där ute och då kommer vi nog få svårt att hinna med att mättas alla. Det är i alla fall vad jag hoppas och med den känslan tar jag nu helg.


Nästa vecka fokuserar vi på att komma ifatt med allt man lägger på hög till lugnare tider. Vem vet, kanske den här hemsidan får det där lyftet jag pratar om så ofta.


Trevlig helg!

Att vara egen

28 augusti 2020 

Naturen och nerver av stål

Om det är något jag har lärt mig av att vara egen företagare så är det att kunna släppa och att ha nerver av stål. Det är inte bara det att jag ska se till att allt blir som det ska, och blir som det ska i tid, misslyckas jag är det inte bara uppdraget jag förlorar utan även min inkomst. Som anställd får jag alltid min lön oavsett om jag vinner eller förlorar en affär. Men fördelarna vinner ändå över nackdelarna. Jag kan själv bestämma när jag ska göra något, hur jag ska göra något och vilken press jag vill sätta på mig själv. Och framför allt, jag har lyxen att välja att göra det jag brinner för, göra det som gör mig glad. Det som gör att jag kan gå från kontoret med ett leende på läpparna och med känslan av att jag har gjort något gott.


Just nu handlar mycket om Söderåsdagen. Webbplatsen växer sakta med säkert fram. Den är otroligt fin och precis så som jag tänkte mig att den skulle se ut. Jag vill verkligen rikta ett stort tack till Crealevant för att de lyckades fånga upp våra tankar och skapa något så bra. Se själva här hur bra det blev www.soderasdagen.se


Jag är i otroligt många uppstartsprojekt just nu. Vi har ju Skåne Epameet som vi tyvärr fått skjuta fram till nästa år, men vi har även storebror Skåne Actionmeet på gång... Ett annat projekt jag är i startgroparna med är Friluftsliv tillsammans. Efter att jag drog ihop ett gäng och provade på naturtältning i grupp under Stiftelsens Skånska landskaps evenemang i våras #helaskånesoverute blev jag helt såld. Jag vill bara ha mer och jag har även som mål att så många barn/barnfamiljer som möjligt ska få följa med ut i naturen och uppleva vår fantastiska ås i ett tält under stjärnorna. 


Innan jag lanserar projekt är det så klart en hel del förberedelser. Det ska hittas en bra plats. Som total nybörjare med småbarn krävs det en hel del bekvämligheter för att lägga ribban på en vettig nivå. Det måste vara nära till parkering, det bör finnas vatten och någon form av toalett, och sist men inte minst måste markägaren tillfrågas. När det gäller större grupper än 1-2 tält gäller inte allemansrätten på samma sätt och dessutom gäller inte allemansrätten alls när man gör det i kommersiell regi.


Men i helgen hittade vi det. I helgen hittade vi ett av våra smultronställen uppe på åsen, och jag har bestämt mig att det här kommer bli den första platsen för Friluftsliv tillsammans första event!

Ett fantastiskt litet smultronställe som vi kommer besöka många gånger framöver

Full fart

11 augusti 2020

En flygande start

Man kan minst sagt säga att det har tagit en flygande start. Min plan var att blogga ett par dagar i veckan för att få en kontinuitet och enkelt kunna följa processen, men oj vad tiden springer iväg. Jag var verkligen tvungen att tillåta mig att ta en paus i arbetet för att skriva. Det är ju även på det här sättet som jag reflekterar över hur allt går.


Men missförstå mig rätt, jag klagar inte. Det är nog så här jag trivs allra bäst. Men massor av spännande och varierande projekt att sätta tänderna i. Just nu jobbar jag både med kreativa processer där det tas fram nya varumärken och identitetsmanualer. Jag sitter med mer stelbenta och byråkratiska projektansökningar. I svåra tider finns det många instanser som vill hjälpa oss företag att överleva, men det gäller att vi talar samma språk för att vi ska förstå varandra. Jag jobbar även med uppsökande verksamhet där jag finkammar åsen efter smultronställen inför Söderåsdagen. Tipsa mig gärna om du vet något besökarna inte får missa.


Jag är glad att jag får jobba med Söderåsdagen. Det känns som att jag får vara med och sprida lite hopp inför framtiden. Med naturen och det närproducerade, småskaliga, lokala bjuder vi in till mer Corona-säkrade evenemang för att besökarna ska få ett break i vardagen.

Ja, givetvis hade det varit säkrast om alla stannat hemma, men jag är inte så säker på att det är lösningen heller. I somras körde vi, som jag skrev i tidigare inlägg, Digital festival i Billesholm med bland annat en Hälsoscen. Där hade vi förmånen att få bjuda på en programpunkt med forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson. Hon är aktuell med en bok "När Corona erövrade världen" som handlar just om det här med hur farlig isoleringen är för oss. Därför tror jag att det är väldigt viktig att vi genomför event och evenemang så Coronasäkert vi kan. För gör inte vi som professionella aktörer det kommer det blir fler och fler spontana träffar som nu har börjat dyka upp lite här och var, ibland med 1000-tals deltagare.


Hur stressigt det än blir i perioder har jag den här gången lovat mig själv att aldrig glömma bort naturen. Det är där, tillsammans med min familj, jag hittar återhämtning och krafter.

Uppstart

3 augusti 2020 \\ Nya äventyr

Börja blogga

Efter snart 8 år tar jag tag i det igen. Jag ska börja blogga!

Jag känner att det är alldeles för mycket spännande på gång för att missa chansen att dokumnetera det. Att jag nu väljer att börja skriva gör jag av helt egoistiska själ. Om jag så inte får en enda läsare så är det ändå helt ok, för det här gör jag för att jag om 10 år ska ha möjlighet att titta tillbaka och tänka "Wow vilken resa vi har gjort" Sen om någon mer vill föja med på min resa så är det så klart extra roligt. Delad glädje är ju dubbel glädje sägs det ju.


Så, då sitter jag nu här. Efter en ganska svajig och långdragen startsträcka sen augusti 2018 då jag officiellt startade mitt företag, med graviditet, föräldraledigihet och inte minst Coronapandemi som gör att det inte riktigt började som jag tänk. Men vilka möjligheter och nya vägar det istället har gett. Graviditeten och föräldraledigheten har bidragit till att jag har fått en mer personlig mognad. Blivit mer effektiv då jag varken kan eller vill sitta långt in på nätterna med jobb, utan tvingas bli så pass tidseffektiv att jobb sköts på jobbtid och fritiden ägnas åt familj. Det har också fått mig att vekligen lära mig det fina ordet NEJ, och att min tid är värdefull och ska ägnas åt det jag kan bäst, och även generera det värde som det faktiskt har. Därför kommer jag nu framöver lägga minimalt med tid på ideellt arbete. Det är en stor fallgrop i min bransch. "Event är något man gör på sin fritid, något man gör för att det är roligt" Nog för att jag tycker att mitt arbete är enormt roligt, men det utesluter inte att min tid är värdefull och att jag är proffs på det jag gör. Nog om detta, jag tror ni förstår, det är viktigt att hitta sitt värde, framförallt som egenföretagare.


Jag nämnde spännande tid, vad menade jag där. Jo, när jag gick på föräldraledighet hade jag lagt upp en plan och struktur för att kunna koppla av och ändå ha ett fullspäckat spännande schema att komma tillbaka till. När jag satte mig vid skrivbordet här idag skulle jag planeras SöderåsDagen, Söderåsens matmarkand och Huseby julmässa. Det skulle vara tillräkligt för att fylla hela min höst. Men istället sitter vi här nu mitt i en Coronapandemi och har ingen aning om vilka evenemang som ens kommer gå att genomföra. Det har tvingat oss att tänka om och tänka nytt. Vi testade tex konceptet här i somras med "Digital Festival i Billesholm" där vi körde bokmässa, hälsomässa och författarscen helt digitalt, allt via zoom och visst gav det mer smak.


Nu kommer Söderåsdagen kunna genomföras i princip som tänkt då den handlar om småskaligt, närproducerat och är utspridd över hela vår fantastiska ås (som egentligen är en Horst, men det kan vi prata om en annan gång) den 12 september vilket jag är väldigt glad för. Vad som kommer hända i övrigt kommer jag berätta mer om i ett annat inlägg.Här på Kronholm Consulting är vi så moderna att vi kör "Walk and Talk" Jag stod väl för det mesta av "Talket" men det var ändå härligt att få med mina experter ut för att bearbeta mina tankar under en lunchpromenad.